Loading...

Forsøgsordningen er og bliver en syltekrukke

Medicinsk cannabis er en varm kartoffel for tiden, men politikernes løsning med en forsøgsordning er nok nærmere kold kartoffelmos: kedelig, smagsløs og langt fra tilfredsstillende.

Beslutningstagerne på Borgen er blevet enige om, at en forsøgsordning med medicinsk cannabis kan give kritikerne mundkurv på, fordi borgerne nu har en lille chance for at få adgang til de cannabisprodukter, de efterspørger. Men det er ikke godt nok:

Så længe cannabis forbliver ulovligt – hvilket cannabis er, også under forsøgsordningen – er der danskere, der ser sig nødsagede til at ty til det sorte marked for at finde lindring. Det er der mange årsager til, eksempelvis fordi deres læge ikke ønsker at udskrive en recept på det, fordi priserne er for høje, eller fordi det stadig er et tabu at bruge medicinsk cannabis.

På trods af forsøgsordningen, så medfører forbuddet en kæmpe ekstraregning til staten; ikke kun i form af ubehandlede patienter i vores allerede tyngede sundhedsvæsen, men også i form af en større toldindsats, flere politi ransagelser, retssager, mere papirarbejde og hårdnakket bureaukrati for at bibeholde et forbud mod en plante.

Begrænset evidens = catch 22

Politikerne bliver ved med at nævne, at vi ikke kender de negative følger af cannabis, og derfor ikke kan legalisere det, men det er en catch 22, for så længe cannabis er ulovligt, ved vi ikke hvor farligt cannabis kan være og for hvem. Til gengæld kan vi konstatere, at CBD – et af de primære indholdsstoffer i cannabisplanten, der ikke virker euforiserende – er sikkert at bruge, ikke fører til afhængighed og kan have behandlingsværdi for mange sygdomme og lidelser.

Men vi har heller ikke det fulde overblik over, hvor gavnlig cannabis kan være – igen fordi det er ulovligt. Men det vil forsøgsordningen ikke gøre det store for at ændre på, da de sætter 22 mio. af til forsøgsordningens skitsering af bivirkninger, mens en pulje på blot 10 mio. kan hjælpe private forskere eller virksomheder med at finde frem til virkningerne af medicinsk cannabis.

Der er begrænset evidens for, at cannabis reelt set er mere sikkert at bruge end konventionel medicin, men vi ved til gengæld, at der i dag er 30.000 danskere, der er afhængige af morfin eller morfinlignende præparater. Det tal er højt, men ikke overraskende; forskningsresultater viser nemlig, at risikoen for at udvikle en afhængighed af piller stiger betragteligt efter blot én uges behandling.

Vi skal nødig have, at det store overforbrug af smertestillende medicin i USA, der nu er nået epidemiske højder, også kommer til Danmark – og her kan cannabis hjælpe: ikke kun ved at give folk et alternativ til pillerne, men også i form af misbrugsbehandling til de, der allerede har et misbrug af receptpligtig medicin. Cannabis til misbrugsbehandling er ikke kun noget der forskes i, men er også en reel udvikling man ser i forbindelse med en legalisering af medicinsk cannabis.

Men beviserne er som nævnt begrænsede, og derfor fortsætter den uendelige, negative cirkel af forbuddet mod cannabis:

Nu hvor staten stiller en sjat forskningspenge til rådighed, kan man argumentere for at cirklen kan brydes, men det kan vi kun gisne om: vi må tålmodigt vente fire år med at få resultatet af dét forsøg.

Alt for mange danskere kriminaliseres

En undersøgelse fra Scleroseforeningen viser, at 79% af de, der bruger cannabis for deres sclerose, køber produkterne på det illegale marked, mens 15% dyrker det selv. De tal bør sætte afgørende tanker i gang hos vores folkerepræsentanter inde på Borgen: kan det virkelig være rigtigt, at langt størstedelen af de, der føler de får en mere overkommelig hverdag af at bruge cannabis, bliver set som kriminelle?

Og det er netop det illegale marked, som politikerne mener, de kan komme til livs ved at starte en forsøgsordning med medicinsk cannabis. Men hvordan kan staten mene, at det såkaldte ”grå marked” for cannabis til selvmedicinering forsvinder, når priserne på den lovlige cannabis til forsøgsordningen kan beløbe sig til knap 1.000-2.000 kr. om måneden.

Undersøgelsen fra Scleroseforeningen viser også, at hele 86% mener, at prisen har stor betydning for deres køb af cannabisprodukter, både i forbindelse med hvor, hvordan og hvilken type, de køber. Derfor er det positivt, at staten nu vil give patienter tilskud til at købe cannabismedicin under forsøgsordningen. Liselotte Blixt håber på et samlet tilskud til forsøgsordningen på 50-70 mio. Desværre er et så højt beløb nok ønsketænkning, idet puljen på i alt 100 mio. også skal bruges på akutbehandling, ældrepleje, forebyggelse og lavere medicinudgifter, hvor sidstnævnte er steget gevaldigt over de sidste 10 år.

Cannabis er ingen helgen – men absolut ikke djævlen

Cannabis er ikke et vidundermiddel, der kan kurere alle sygdomme. Men det bør heller ikke stigmatiseres som værende et vanedannende stof uden behandlingsværdi, når tusindvis af danskere i dag bruger det til at stille smerterne, kvalmen, kramperne, søvnproblemerne og mange andre lidelser, som moderne videnskab og receptpligtige lægemidler ikke kan afhjælpe. Når folk vælger en alternativ behandling, er det ikke for at finde den næste hurtige løsning på deres sundhedsproblem: de gør det for at få livet tilbage. Hvorfor benægter staten, at cannabis kan have en gavnlig effekt?

Almindelige danskere bliver gjort til skurke under den nuværende lovgivning, der skærer al cannabis over i én kam og kalder det for et rusmiddel. Der er intet skel mellem det ikke-euforiserende indhold i cannabis og det euforiserende: det hele er ulovligt. Lægemiddelstyrelsen påstår at CBD, der ikke er euforiserende, er lovligt, men loven siger noget andet: og da politiet handler ud fra Loven om euforiserende stoffer (som ikke skelner mellem de meget forskellige aktive stoffer i cannabis), så kriminaliseres syge danskere for deres køb af CBD-produkter i EU-lande, der lovligt sælger dem som kosttilskud.

En løsning til glæde for alle: Legaliser!

Det er forkert at skære al cannabis over i én kam og kalde det for et rusmiddel, ligegyldigt hvor meget eller lidt CBD eller THC et produkt indeholder. Både THC og CBD – og de over 500 andre indholdsstoffer i cannabisplanten – har en behandlingsværdi for millioner af mennesker på verdensplan, og har potentialet til at hjælpe tusindvis af danskere.

Det er forkert at skære alle cannabisbrugere over i én kam og kalde dem forbrydere.

Det er også forkert at skære alle læger over i én kam og kalde dem modstandere af cannabis som behandlingsform, for der sidder faktisk læger derude, der med glæde vil udskrive cannabis. Desværre sidder der også læger, der ikke føler de har den fornødne viden om cannabis til at kunne tage ansvaret for sådan en behandling.

Men Legalize Nature har løsningen: legaliser cannabis som behandlingsform og lad voksne mennesker tage vare på deres egen krop og giv forældre mulighed for at hjælpe deres børn, når al lægefaglig viden fejler. Så er patienterne ikke kriminelle, og lægerne behøver ikke bære en tung byrde, de ikke kender konsekvenserne af. Og vigtigst af alt, så sparer vi samfundet for unødige udgifter ved et stigende antal ubehandlede syge danskere, et stigende antal medicinafhængige, de mangeartede omkostninger som følge af forbuddet og af den utopi det er at tro, at et forbud får alle onde elementer til at forsvinde ud i den blå luft.

Hvorfor ser staten hellere, at vi som samfund fortsat kriminaliserer og stigmatiserer syge danskere, der finder lindring i cannabis, frem for at lette en del af den byrde vores hårdtarbejdende sundhedsvæsen bærer? Hvorfor ikke give flere kronisk syge danskere muligheden for selv at tage ansvar for deres eget helbred og prøve sig med cannabis?

2017-12-22T20:34:26+00:00